Zoals je vast niet ontgaan is, zal de release van de nieuwe Samsung Galaxy S22 series begin 2022 plaatsvinden. De Samsung Galaxy S22 series van Samsung zal gebruik gaan maken van dezelfde grafische kaart als de PlayStation 5 en de Xbox Series. Hij zou hoogstwaarschijnlijk gaan om de nieuwe Samsung Galaxy S22 Ultra, deze zou als he ware een console in je broekzak zijn.

Exynos 2200 chipset

Samsung heeft onlangs de langverwachte Exynos 2200 chipset gepresenteerd. Zeer opvallend is de geïntegreerde grafische eenheid, die van AMD afkomstig is en op dezelfde architectuur is gebaseerd als die van de PlayStation 5 en de Xbox-serie. RDNA2 zoals de officiële benaming luidt wordt ook gebruikt in de huidige Radeon grafische kaarten voor gaming notebooks. Xclipse 920 is de typeaanduiding van de grafische eenheid in de nieuwe Exynos. Het is zeer waarschijnlijk dat dit voor het eerst geïmplementeerd zal worden in de aankomende Samsung Galaxy S22 serie.

Dankzij de nieuwe grafische architectuur zou zelfs ray tracing in smartphonegames mogelijk moeten zijn. In de onthullingstrailer van de nieuwe System on Chip heeft Samsung het zelfs over graphics op het niveau van spelconsoles als Playstation en Xbox. Of dit de huidige generatie betekent, wordt verder niet besproken. 

Zeer krachtig

Naast de vermoedelijk zeer krachtige grafische eenheid, zijn er nog enkele andere functies in de nieuwe Exynos: 4K-opnames tot 120 fps zijn naar verluidt mogelijk. 108MP beelden kunnen worden opgenomen met video-achtige 30 fps. De processor in de Samsung S22 heeft een vergelijkbaar ontwerp als in de concurrerende Snapdragon 8 Gen 1: met een grote Cortex-X2 kern, drie middelgrote Cortex-A710’s en vier kleine Cortex-A510’s, zou het eerdere prestatieverschil met de Snapdragon-chip verder moeten slinken.

Nieuwe Exynos

Hoe dan ook zijn we erg benieuwd hoe sterk de nieuwe Exynos in de praktijk zal zijn in het gebruik van de nieuwe Samsung Galaxy smartphones. Op papier althans, lijkt het echter een droom die uitkomt voor gamers. Helaas heeft Samsung nog geen prestatiegegevens vrijgegeven over de nieuwe chipset voor de Samsung Galaxy S22 Ultra; die zal ongetwijfeld nog volgen in aanloop naar de release op 8 februari aanstaande. Dan zal Samsung namelijk een evenement houden om de nieuwe Samsung Galaxy S22-serie te onthullen aan het publiek. Dan moet ook bekend zijn in welke landversies van de S22 de Exynos daadwerkelijk is geïnstalleerd. In de VS zijn de Galaxy smartphones van Samsung altijd uitgerust geweest met Snapdragon-processors, terwijl in Europa en Azië Exynos SoC’s worden gebruikt.

Volg ons Blog en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van Samsung Galaxy en aanverwante producten