Samsung Galaxy Z Fold 3

Met de Z-series richt Samsung zich op een nieuwe doelgroep. De Z-series beschikken over de nieuwste technologieën en snufjes. Dit is terug te zien aan de adviesprijs van de modellen. Een groot deel van de telefoons uit deze lijn, zijn nog duurder dan de S-series van Samsung.

In dit artikel gaan wij het hebben over de Samsung Galaxy Z Fold 3 5G. De Galaxy Z Fold 3 5G was één van de eerste producten uit de Z-series die op de markt kwam.  De Fold-series zien er erg futuristisch uit. Deze telefoons hebben een scherm dat je in kan klappen. Hierdoor is deze telefoon makkelijker mee te nemen.

Alles over de Samsung Galaxy Fold Serie

Wanneer we dit toestel vergelijken met zijn voorganger, de Samsung Galaxy Z Fold 2, is er relatief weinig veranderd. Wel, is het scherm aangepakt. Deze heeft een metamorfose ondergaan en is nu een stuk scherper.

Wanneer je deze telefoon inklapt, vallen de twee schermen over elkaar. Hierdoor is de telefoon twee keer zo dik. Dit model kwam uit op 11 augustus 2021. Sindsdien is deze smartphone te bestellen op de officiële website van Samsung. 16 dagen later, op 27 augustus 2021, was de Galaxy Z Fold 3 5G ook te bestellen bij retailers. 

Toen dit model uitkwam, was het één van de duurste modellen ooit van Sasmung. Met adviesprijzen tussen de 1.899 en 1.999 euro, kun je deze telefoon niet ‘goedkoop’ noemen. Dacht je dat deze adviesprijzen hoog waren? Het vorige model was te koop vanaf 1.999 euro.

Voor de prijzen van beide Samsung smartphones, mag je heel wat verwachten. We vinden de specificaties tegenvallen. Zeker, als je kijkt naar de nieuwste modellen uit de S-series. Deze leveren gelijkwaardige of betere prestaties, maar zijn wel een stuk goedkoper.

Het model is beschikbaar in de volgende opslagcapaciteiten: 256 GB en 512 GB. De Samsung Galaxy Z Fold 3 5G is uitgekomen in de volgende drie kleuren: zwart, zilver en groen.  Koop je deze smartphone? Dan krijg je hier geen oplader bij. Uiteraard, is het mogelijk om deze smartphone draadloos op te laden.

Dit kan met een vermogen van 10 watt. Wanneer je deze telefoon oplaadt met een ‘normale’ lader kan dit ook met een vermogen van 10 watt. Heb je een snellader? Dan laad je deze telefoon op met een vermogen van 25 Watt. Hierdoor zit je batterij binnen 2 uur helemaal vol. Voor het opladen heb je een usb-c-kabel nodig.  De Samsung Galaxy Z Fold 3 5G is geschikt voor 4G en 5G.

Het model wordt standaard geleverd op Android 12. Met een IPX8-certificering is deze smartphone waterdicht tot 1 meter diepte. Het apparaat is zelfs nog te gebruiken. Let op! De kwaliteit van het water en de temperatuur spelen een rol.

Het is enorm knap dat Samsung deze telefoon waterdicht gekregen heeft, omdat deze smartphone bestaat uit twee schermen. Wanneer er barsten in het scherm zitten, mag de telefoon niet in aanraking komen met het water. Gebeurt dit wel? Dan kan de smartphone kapotgaan!

Design Samsung Galaxy Z Fold 3 5G

Omdat dit model een opklapbaar scherm heeft, is het design ‘uniek’ te noemen. Doordat dit scherm uitklapbaar is, heeft het veel weg van een tablet.  In totaal beschikt dit toestel over 4 camera’s. Hiervan zitten er drie aan de achterkant en één aan de voorkant. Wat ons betreft, zijn de camera’s goed in het design verwerkt. De camera’s aan de achterkant zitten op een verhoging. De drie camera’s zitten onder elkaar. Onder de drie camera’s vind je de flitser. Alle camera’s op dit toestel zijn in exact dezelfde kleuren als de rest van de achterkant. Het ontvouwen van deze telefoon gaat erg makkelijk, dit geldt ook voor het opvouwen. Met ronde hoeken maakt Samsung het design af.

Het model zit er sowieso erg strak uit. Dit komt voornamelijk doordat het scherm extreem dun is. Met een schermgrootte van 7,6 inch en een opvouwbaar scherm van 6,2 inch, is dit één van de grootste smartphone op de markt. Het tweede scherm is ideaal wanneer je sportwedstrijden wilt kijken of series wilt streamen. Of het design kunnen wij duidelijk zijn: het is uniek, innovatief en ziet er fantastisch uit. 

Accu Samsung Galaxy Z Fold 3 5G

De Samsung Galaxy Z Fold 3 5G heeft een 4.400 mAh-accu. Voor de meeste toestellen is dit méér dan genoeg, maar voor dit toestel geldt dit niet. Een 7,6 inch scherm dat uitbreidbaar is met een 6,2 inch scherm, kost simpelweg enorm veel kracht. Dit in combinatie met de verversingssnelheid van 120 Hz, kan ervoor zorgen dat dit toestel snel leeg is. Met adviesprijzen van 1.899 euro en 1.999 euro mag je beter verwachten.

Enkele budgetmodellen uit de A-series beschikken over een betere accu. De Samsung Galaxy A13 is hier een goed voorbeeld van. Deze telefoon heeft een adviesprijs van 150 euro en beschikt over een 5.000 mAh-accu. Wat ons betreft, had deze accu ook in dit toestel gemogen. Ten opzichte van zijn voorganger, de Samsung Galaxy Z Fold 2, is de accu erop achteruitgegaan. Dit model had een 4.500 mAh-accu.

De schermen van nieuwere modellen worden wel steeds zuiniger. Hierdoor zou je in theorie langer kunnen met een kleinere accu. In de praktijk blijkt dit niet altijd zo te zijn. Wanneer je het tweede scherm uitklapt, heb je een 13,8 inch telefoon. We kunnen dus wel concluderen: in dit model had een grotere accu gemogen.

Scherm Samsung Galaxy Z Fold 3 5G

Het scherm van deze smartphone is erg futuristisch. Met alle modellen uit de Z-series van Samsung, probeert het bedrijf te innoveren. Dat is met dit model zeker gelukt. Het standaard scherm heeft een grote van 7,6 inch. Klap je de hele telefoon uit?

Dan komt daar nog 6,2 inch bij. Dit maakt een totaal van 13,8 inch. Hiermee lijkt deze smartphone meer op een tablet, dan op een telefoon. Hoe vaak je het tweede scherm gaat gebruiken, is nog maar de vraag. Het is ideaal om films of series te streamen, voor de rest, heb je er weinig. 

Althans, dat is onze mening. Wanneer je op social media zit, zal je hier niet snel gebruik van maken. Met een QUAD HD (1440p) Dynamic AMOLED-scherm heeft dit toestel één van de beste schermen op de markt. Door de verversingssnelheid van 120 Hz, is het scherm altijd vloeiend.

Dit scherm heeft een hoogte resolutie van 2.208 pixels en een resolutie breedte van 1.768. Pixels staan in dit geval voor ‘beeldpuntjes’. Hierbij geldt; hoe meer beeldpuntjes, hoe scherper het scherm, hoe meer kracht het kost. Vooral de ‘resolutie hoogte’ valt wat ons betreft tegen.

Er zijn modellen met een lagere adviesprijs met een veel scherper beeld. De Samsung Galaxy Z Fold 3 5G heeft een pixel-dichtheid van 377 ppi. Ook dit is lager dan de nieuwere modellen uit de S-series. Ppi staat voor ‘pixel per inch’.

Hoe hoger dit getal is, hoe meer details je ziet, hoe meer kracht het de telefoon kost. Wanneer je het scherm uitklapt, en het scherm op zijn felst zit, is de accu relatief ‘snel’ leeg. In dit artikel houden wij constant rekening met de prijs van het product. 

Camera’s Samsung Galaxy Z Fold 3 5G

Dit toestel beschikt over 4 camera’s. De selfie camera is de enige camera die aan de voorkant van het toestel zit. De rest van de camera’s zitten aan de achterkant van dit toestel onder elkaar. Ook bij dit toestel heeft de primaire camera de hoogste resolutie. Deze camera beschikt over 12 megapixel camera. Deze kan filmen in 4K. Wat ons betreft, valt deze camera tegen. 

Enkele andere modellen van dit merk beschikken over een betere primaire camera. Een goed voorbeeld hiervan is de Samsung Galaxy S22 Ultra. Over de Ultragroothoekcamera hebben wij weinig opmerkingen.  Met een resolutie van 12 megapixel, een pixelgrootte van 1,12 μm en een diafragma van F/2.2, is dit een prima camera.

Met deze camera is het mogelijk om in 4K te filmen. Dit is één van de grootste voordelen van de camera’s van deze telefoon. De Ultragroothoekcamera zal je vooral gebruiken wanneer je veel op de foto wilt zetten. Het is met deze camera mogelijk om ‘wijde’ foto’s te maken. Over het algemeen wordt de ultragroothoekcamera vooral tijdens vakanties gebruikt.  De selfie camera van dit toestel is niet zo bijzonder. Ook deze valt tegen.

Voordelen Samsung Galaxy Z Fold 3 5G

 • Doordat dit model beschikt over een uitklapbaar scherm, is dit toestel als mini tablet te gebruiken
 • Wanneer je het tweede scherm uitklapt, is deze smartphone geschikt voor het streamen van films of series
 • De Samsung Galaxy Z Fold 3 5G beschikt over 4 verschillende camera’s
 • Het toestel is inklapbaar, hierdoor makkelijker mee te nemen
 • Deze smartphone zit er erg futuristisch uit
 • Het is mogelijk om de ‘S-pen’ te gebruiken
 • Je krijgt standaard 2 jaar garantie
 • Het model is tot 1 meter diepte waterdicht

Nadelen Samsung Galaxy Z Fold 3 5G

 • Dit toestel heeft een adviesprijs vanaf 1.899 euro, hiermee is het één van de allerduurste toestellen van Samsung
 • Deze smartphone heeft een 4.400 mAh-accu, deze is aan de kleine kant wanneer je het tweede scherm uitpakt
 • De Samsung Galaxy Z Fold 3 5G wordt standaard zonder oplader geleverd
 • Doordat dit model twee schermen heeft, is dit toestel zwaarder dan andere telefoons

Conclusie: is de Samsung Galaxy Z Fold 3 5G de ideale smartphone voor mij?

Wanneer je een telefoon wilt met de allernieuwste snufjes kunt je de ‘Samsung Galaxy Z Fold 3 5G’ kopen. Wil je een toestel met de beste prestaties? Dan moet je niet voor dit toestel kiezen. Ondanks dat dit model een adviesprijs heeft van minimaal 1.899 euro, levert het niet de beste prestaties. Wanneer je een grote telefoon wilt met goede prestaties, kun je beter voor de ‘Samsung Galaxy S22 Ultra’ kiezen.

Wanneer je de Samsung Galaxy Z Fold 3 5G koopt, heb je wel een unieke telefoon. Alleen andere modellen uit de Z-series beschikken over een uitklapbaar scherm. Omdat deze smartphone al een tijdje op de markt is, krijg je bij verschillende aanbieders korting. Zo betaal je bij coolblue.nl voor de 256 GB versie ‘slechts’ 1.399 euro. Dit is een korting van 500 euro. Of dit de ideale telefoon voor jou is? Dat laten we aan jou.