samsung-galaxy-s22

De Samsung Galaxy S22+ en de Samsung Galaxy S22 Ultra zijn twee modellen uit de nieuwste S-serie van Samsung. Het eerstgenoemde model kwam op 11 maart op de markt, de S22 Ultra is sinds 25 februari in Nederland te koop.

Dit zijn de twee grootste en duurste modellen uit de S-series, ze leveren ook de beste prestaties. De ‘normale’ S22 hebben wij niet in deze lijst meegenomen. 

Beide modellen beschikken over een groot scherm. Toch, is de S22 Ultra het grootste, deze beschikt over een 6,8 inch scherm.

 Het andere model heeft een 6,6 inch scherm. De Ultra-variant is beschikbaar in de volgende opslagcapaciteiten: 128 GB, 256 GB en 512 GB. De Plus-variant is beschikbaar in de volgende opslagcapaciteiten: 128 GB en 256 GB.

Beide modellen worden zonder oplader geleverd. Het is wel mogelijk om beide telefoons ‘draadloos’ op te laden. De Samsung Galaxy S22+ is leverbaar in de volgende kleuren: wit, zwart, roségoud. In deze kleuren is ook de S22 Ultra leverbaar

Adviesprijzen van de Samsung Galaxy S22+

 • 128 GB: 1.049 
 • 256 GB: 1.099

Adviesprijzen van de Samsung Galaxy S22 Ultra

 • 128 GB: 1.249 euro
 • 256 GB: 1.349 euro
 • 512 GB: 1.449

Deze twee telefoons hebben verschillende adviesprijzen. Tussen beide 256 GB varianten zit 250 euro verschil. Wat ons betreft is het verschil redelijk groot, ondanks dat de Ultra-variant betere prestaties levert. 

Ook snelladen is geen enkel probleem. Met een snellader zijn beide modellen op te laden met een vermogen van 45 watt. Hierdoor zijn beide telefoons in iets meer dan één uur volledig opgeladen. Uiteraard, zijn deze twee modellen geschikt voor 4G en 5G. De Samsung Galaxy S22+ beschikt over een 5.000 mAh-accu, de Samsung Galaxy S22+ beschikt over een 4.500 mAh-accu. 

Deze strijd wint de ‘Ultra-variant’. Ten opzichte van de S21-varianten van deze modellen zijn de accu’s veranderd.  Van het vorige model, de Samsung Galaxy S21 model, heeft een 4.800 mAh-accu. Ten opzichte van dit model, heeft het S22-model een 300 mAh kleinere accu. De Ultra-variant van de S21-series heeft dezelfde accu als de variant van de S22-series. Beide modellen, van de S22-series, beschikken over een krachtige processor. De Plus-variant beschikt over de Samsung Exynos 2200 processor, de Ultra-variant beschikt ook over deze Samsung Exynos 2200.  Doordat deze processor erg krachtig is, zijn deze twee telefoons geschikt voor de zwaarste apps en games

Deze twee toestellen hebben beide een verversingssnelheid van 120 Hz. Hierdoor verversen de schermen 120 keer per seconde. De schermen van deze telefoons zijn hierdoor erg vloeiend. Beide modellen hebben een IP68-certificering. Dit betekent dat deze twee smartphones stof- en waterdicht zijn. Deze twee modellen zijn waterdicht tot 3 meter diepte. Wanneer deze telefoon op 3 meter diepte ligt, houdt hij dit maximaal 30 minuten vol. Spring je met je telefoon in het zwembad? Dan is dit geen probleem, tenzij er barsten in het scherm zitten. Als dit zo is, is je scherm niet meer waterdicht. Wanneer je telefoon in het water terecht komt, gaat deze zeer waarschijnlijk kapot.

Design Samsung Galaxy S22+ vs Samsung Galaxy S22 Ultra

Beide modellen hebben een erg strak design. Het design is verbeterd ten opzichte van de S21-varianten. De S22 plus heeft afgeronde hoeken, dit hebben de meeste nieuwe varianten van de S-series van Samsung.

Ten opzichte van zijn voorganger, de S21 Plus, is het camera-eiland beter verwerkt in het design. Doordat de ‘kleur’ van de achterkant bijna hetzelfde is, ziet dit er veel professioneler uit. Aan de achterzijde van deze telefoon vind je drie verschillende camera’s, de andere camera bevindt zich aan de voorkant. 

Het gehele design van de S22 Ultra is veranderd, ten opzichte van de S21 Ultra. Op de achterzijde van deze telefoon vind je vier camera’s, dit was ook zo bij de S21-variant. Echter, ziet het design van de S22 er veel beter. Bij de Samsung Galaxy S21 Ultra zaten de camera’s in het ‘midden’ van de achterkant. Dit model beschikt dus niet over een camera-eiland.

Het ziet er professioneler uit en ook bij dit model is het camera-eiland beter in het design verwerkt. Over het algemeen wordt het ‘design’ van telefoons bij elk model beter. In totaal beschikt de Samsung Galaxy S22 Ultra over 5 camera’s. Hiervan zitten er 4 aan de achterkant en één aan de voorkant.

Qua design is er niet echt een winnaar. De achterzijde van de S22 Ultra ziet er beter uit, maar de S22 Plus ziet er in het geheel ‘strakker’ uit. Dit komt vooral doordat dit model iets kleiner is.

Accu S22+ Samsung Galaxy vs Samsung Galaxy S22 Ultra

Deze twee smartphones beschikken beide over een goede accu. Dit mag je ook wel verwachten voor een smartphone van minimaal 1.049 euro. De Samsung Galaxy S22+ beschikt over een 4.500 mAh-accu.

Deze is 300 mAh kleiner dan zijn voorganger, de Samsung Galaxy S21 Plus. Beide Ultra-modellen, zowel van de S21- als de S22-variant beschikken over een 5.000 mAh-accu. Omdat de S22-variant beschikt over een energiezuinig beeldscherm, gebruikt dit scherm tot 16% minder kracht.

Hierdoor gaat deze accu alsnog langer mee. Wanneer we gaan kijken naar de ‘accuduur’ is het verschil tussen de S22-modellen erg klein. Wanneer je video’s kijkt op een helderheid van 250cd/m2 kan de S22+ 18 uur en 19 minuten.

De Ultra-variant gaat 21 minuten langer mee. Deze tijden gelden bij een verversingssnelheid van 120 Hz. Beide modellen houden het minder lang vol dan de concurrenten als de; ‘Asus Rog Phone 5S en de Apple iPhone 13 Pro Max’.

Scherm Samsung Galaxy S22+ vs Samsung Galaxy S22 Ultra

De Samsung Galaxy S22+ beschikt over een 6,6 inch Full HD Dynamic AMOLED-scherm. Dit in combinatie met 120 Hz, zorgt voor een fantastische beeldkwaliteit. Door de grote van 6,6 inch en de kwaliteit van het scherm, is deze telefoon geschikt om sportwedstrijden te kijken of films of series te streamen.

Ondanks dat dit scherm erg goed is, is het scherm van de Samsung Galaxy S22 Ultra een stuk beter. Dit model heeft een 6,8 inch Quad HD Dynamic AMOLED-scherm. Quad HD staat gelijk aan 1.440 p, hierdoor is dit scherm een stuk scherper dan het scherm van de Samsung Galaxy S22+.

Ook de hoogte resolutie, breedte resolutie en ppi verschillen. Eerst gaan we het hebben over de Samsung Galaxy S22 Plus: deze heeft een resolutie hoogte van 2.340 pixels en een resolutie breedte van 1.080 pixels.

Pixels staat voor ‘beeldpuntjes’, hoe meer beeldpuntjes, hoe scherper het beeld, hoe meer kracht het de processor kost. Dit model heeft een pixel-dichtheid van 390 ppi. Ppi staat voor ‘pixel per inch’. Hoe meer pixels per inch, hoe meer details je ziet. Met een ppi van 390 heeft de S22 een beter scherm dan gemiddeld.

Nu gaat we het hebben over de statistieken van de Samsung Galaxy S22 Ultra: dit model heeft een resolutie hoogte van 3.088 pixels en een resolutie breedte van 1.440 pixels. Hiermee is dit scherm een stuk scherper dan de Samsung Galaxy S22.  De Samsung Galaxy S22 Ultra heeft een pixel-dichtheid van 501 ppi, hierdoor kun je ‘alle’ details zien.

Op dit moment is dit één van de beste schermen op de markt. Dat is ook terug te zien in de prijs, voor dit toestel betaal je minimaal 1.249 euro. Ten opzichte van de Samsung Galaxy S22 heeft dit toestel één nadeel: de grote van het scherm.

Met een schermgrootte van 6,8 inch is dit toestel lastig mee te nemen. In de meeste broekzakken gaat deze telefoon niet passen. Dit zijn de exacte afmetingen: 16,33 cm lang, 7,79 breed, 0,89 cm hoog.

Camera’s S22+ Samsung Galaxy vs S22 Ultra Samsung Galaxy

Beide modellen staan bekend om hun goede camera’s. En laten we eerlijk zijn: beide modellen hebben inderdaad goede camera’s. Met deze camera’s is het mogelijk om professionele foto’s te maken.

Wil je een Samsung-telefoon waarmee je fantastische foto’s kunt maken? Dan zullen wij zeker kiezen voor één van deze twee modellen. De Samsung Galaxy S22 Ultra heeft meerdere geavanceerde camera’s. Uiteraard, heeft de primaire camera de hoogste resolutie. De primaire camera heeft een resolutie van 108 megapixel. 

Hiermee gaat dit model de strijd aan met de Apple iPhone 13 Pro Max. Doordat dit model gebruikt maakt van ‘beeldstabilisatie’ zijn alle foto’s scherp. Wanneer het buiten donker is, maak je met deze telefoon nog steeds fantastische foto’s. Dit model beschikt over een nachtmodus. De frontcamera zit aan de voorkant van deze telefoon. Met een resolutie van 40 megapixel, is deze camera beter dan de camera van de S22 Plus. Deze camera is zijn grootste concurrenten de baas. Zelf de iPhone 13 Pro Max kan niet aan deze prestaties tippen. Doordat de frontcamera zo goed is, maak je hiermee haarscherpe foto’s.

De groothoekcamera wordt vooral gebruikt wanneer je een ‘wijde’ foto wilt maken. Wanneer je dit doet, krijg je zoveel mogelijk op de foto. Met de groothoekcamera van de Samsung Galaxy S22 Ultra maak je fantastische foto’s. Wil je een populaire bezienswaardigheid fotograferen? Dan kun je dit het best doen met deze camera. Hierdoor krijg je er het meeste op en bevat de foto het minste ruis.

Eén van de grote verbetering aan dit toestel zijn de twee telecamera’s. Met één van deze camera’s zoom je tot 3 keer in zonder kwaliteit te verliezen. Met de andere camera is het mogelijk om tot 100 keer in te zoomen zonder kwaliteit te verliezen.

Zo fotografeer je gemakkelijk een klein voorwerp of een object dat op grote afstand staat. De twee telecamera’s zagen we nog niet eerder bij een telefoon uit de S-series van Samsung. Wil je écht ver inzoomen? Dan beschikt dit toestel ook over een Space Zoom-camera. 

Met deze camera is het mogelijk om 100x in te zoomen. Echter, raden wij niet aan om 100x in te zoomen. De kwaliteit van de foto wordt dan al snel minder. Tot ongeveer 30x kun je een scherpe foto maken. Deze functie kun je gebruiken wanneer je je huisdier wilt fotograferen. Hierdoor zie je meer details.  

Over het algemeen zul je deze functie zelfden of nooit gebruiken. Natuurlijk, is het een leuke functie, maar je hebt er weinig aan.

De Samsung Galaxy S22+ levert iets mindere prestaties, toch beschikt ook deze camera over een goede camera. De primaire camera is de scherpste camera van deze telefoon. Deze camera bevindt zich aan de achterkant van dit model. Met een resolutie van 50 megapixel maak je met deze camera de mooiste alledaagse foto’s.

Dit komt vooral door de goede sensor in combinatie met de goede, deze zorgen ervoor dat de kwaliteit van de foto’s verbeterd. Het model maakt gebruik van ‘beeldstabilisatie’. Hierdoor maak je altijd scherpe foto’s. Uiteraard, beschikt dit model ook over een ‘nachtmodus’. Ten opzichte van de S22 Ultra, is de kwaliteit van deze functie iets minder. 

De Ultragroothoekcamera heeft een resolutie van 12 megapixel. Ook deze camera vind je op het camera-eiland. Met deze camera is het mogelijk om ‘wijde’ foto’s te maken. Wanneer je gebruik maakt van deze stand, krijg je veel meer op de foto. Deze functie wordt vaak gebruikt wanneer mensen op vakantie zijn.

Een bezienswaardigheid fotografen gaat erg makkelijk met deze stand. Zeker, doordat het gaat om een 12 megapixel camera. Er zijn maar weinig ultragroothoekcamera’s op de markt met een hogere resolutie. Ten opzichte van zijn voorganger, de Samsung Galaxy S21+, zijn de camera’s enorm verbeterd. Dit is een reden om toch de ‘Samsung Galaxy S22+’ te kopen.

De S22+ heeft drie camera’s op de achterkant en één op de voorkant. Op de voorkant vind je de frontcamera. Hiermee maak je de mooiste selfies. Bij deze smartphone heeft de frontcamera een resolutie van 12 megapixel. Hiermee is deze camera van mindere kwaliteit dan de Samsung Galaxy S22 Ultra. 

Ook de telecamera bevindt zich aan de achterkant van dit toestel. Deze heeft een resolutie van 12 megapixel. Over de camera’s van de S22 Plus en de S22 Ultra kunnen we kort zijn; de camera van de S22 Ultra is een stuk beter. Hier maak je simpelweg betere foto’s mee.

 • Voordelen Samsung Galaxy S22 +
 • Deze smartphone beschikt over een 4.500 mAh-accu
 • Met een verversingssnelheid van 120 Hz, is het beeld altijd vloeiend
 • Dit model wordt standaard geleverd op Android 12 (en Android 13 preview)
 • De verwachte laatste beveiligingsupdate vindt zeer waarschijnlijk plaats in februari 2026, dit model kan dus nog jaren mee
 • De Samsung Galaxy S22+ is beschikbaar in verschillende kleuren, zo heb je altijd een ‘mooie’ smartphone
 • Doordat dit toestel IP68-gecertificeerd is, is dit toestel stof- en waterdicht
 • Het model beschikt over de Samsung Exynos 2200 processor, hierdoor is dit toestel geschikt voor de aller zwaarste apps
 • Wanneer je gebruik maakt van ‘beeldstabilisatie’ heb je altijd een scherpe foto
 • Nadelen Samsung Galaxy S22 plus
 • Doordat dit scherm een grote van 6,6 inch heeft, is dit toestel lastig mee te nemen
 • Dit model levert mindere prestaties als de Samsung Galaxy S22 Ultra
 • Met een adviesprijs van minimaal 1.049 is dit één van de duurste modellen van Samsung
 • Voordelen Samsung Galaxy S22 Ultra
 • Doordat dit model beschikt over een 5.000 mAh-accu, gaat dit toestel makkelijk één dag mee
 • De Samsung Galaxy S22 Ultra heeft één van de beste schermen van dit moment, hierdoor is deze telefoon geschikt om video’s te kijken
 • Met een verversingssnelheid van 120 Hz, is dit beeld altijd helder
 • Door de krachtige Samsung Exynos 2200 processor is dit model geschikt voor de aller zwaarste apps
 • Er is een mogelijkheid om een extra simkaart te plaatsen, zo houd je ‘zakelijk’ en ‘privé’ gescheiden
 • Dit model beschikt over beeldstabilisatie, hierdoor maak je altijd scherpe foto’s
 • Het model beschikt over de beste camera’s van dit moment
 • Nadelen Samsung Galaxy S22 Ultra
 • Met een adviesprijs van minimaal 1.249 euro, is dit het allerduurste model van dit moment
 • Door het 6,8 inch scherm is de Samsung Galaxy S22 Ultra lastig mee te nemen
 • Met een schermdiagonaal van 6,8 inch is het onmogelijk om dit toestel met één hand te besturen

Conclusie: welk toestel is beter de Samsung Galaxy S22 Ultra of de Samsung Galaxy S22 Plus?

De Samsung Galaxy S22 Ultra heeft betere specificaties. Het model heeft een beter scherm, betere camera´s en een grotere accu. Dit toestel kan wel betere prestaties hebben, maar dat betekent niet dat dit het ´fijnere´ toestel is. 

Ten opzichte van de Samsung Galaxy S22 Plus, heeft dit model twee nadelen: de prijs en de schermgrootte. De schermgrootte van 6,8 inch is voor veel mensen veel te groot. Uiteraard, is de Samsung Galaxy S22 Plus een goede telefoon, alleen heeft de S22 Ultra iets betere specificaties. Wanneer je 6,6 inch nog steeds te groot vindt, kun je de ‘normale’ S22 kopen. Deze heeft een schermdiagonaal van 6,2 inch.